Амазонка гори!

Какво се случва?

fire
Източник: NASA/JPL-Caltech https://airs.jpl.nasa.gov

Хиляди пожари горят в Бразилия, много от тях – в най-голямата тропическа гора в света, която изпраща облаци дим в региона и изпомпва тревожни количества въглерод в световната атмосфера.

Истината е, че такива пожари се случват всяка година, но някои области са пострадали много повече от обикновено. В най-тежко положение е бразилският щат Амазонас, в който температурният пик през този месец беше 700% по-висок от средния за същата дата през последните 15 години. В други държави количеството пепел и други прахови частици през август е достигнало най-високото ниво от 2010 г. насам.

Активните пожари от 2000 година насам. Източник: NASA Earth Observation

Откога Амазонка е в огън?

Поради броя на пожарите в тропическите гори на Амазонка, е трудно да се предвиди точно кога е започнал. Но въпреки това пожарите наскоро са се увеличили с повече от 9 500 инферноса(голям пожар, който е опасно извън контрол) от четвъртък насам.

От януари 72 000 пожари са взривили тропическите гори – бройка, която вероятно ще нарасне през следващите седмици.

Сравнение между май и август 2019 г. на пожарите в световен мащаб. Белите точки означават наличието на пожар. Източник: NASA, created by Jesse Allen and Reto Stockli, NASA Earth Observatory, using data courtesy the MODIS Land Science Team at NASA Goddard Space Flight Center.

Защо тропическите гори на Амазонка са толкова важни за живота на Земята?

Източник: NASA Earth Observatory, images by Joshua Stevens

Амазонката често се нарича белите дробове на планетата. Това е така, защото там се произвежда 20 % от кислорода в земната атмосфера.

Дъждовните гори се считат за жизненоважни за забавянето на глобалното затопляне и също са дом на неизброими видове от фауната и флората.

Амазонка също е и най-голямата тропическа гора на планетата.

Дъждовните гори на Амазонка са били пожароустойчиви през по-голямата част от историята си поради естествената си влага и влажност, но НАСА заяви, че сушата и човешките дейности причиняват пожари.

В съобщение на космическата агенция се казва: „Интензивността и честотата на сушите от своя страна са свързани с увеличаването на регионалното обезлесяване и антропогенните промени в климата.“

А в Сао Паоло дори е тъмно посред бял ден, заради дима идващ от пожарите.

И ако искате да сте по-добри хора и да помогнете да спасим планетата, следете Комеди Клуба в социалните медии, както и сайта comedyclub.bg, за да разберете какво и как ще се случи. Нека заедно помогнем на планетата, защото тя си е наша и само от нас зависи какво ще оставим на децата си!